Verbetermanagement

Laten we om te beginnen even stil staan bij de volgende vraag:

“In hoeverre sturen wij op het creëren en aanpakken van verbeterkansen?”

Je mag best stellen dat er dagelijks verbeterkansen voor het oprapen liggen. Dit kunnen kansen zijn die een grote impact hebben. Op de bedrijfsvoering, financiën of stakeholders. Kansen zijn die simpel opgepikt kunnen worden of waarvoor een tijd of geld investering benodigd is.

Wat gebeurd er over het algemeen met een idee, een voorstel om zaken te verbeteren? Is er een sfeer waarin verbetervoorstellen gewaardeerd worden? Wordt het van tafel geveegd, of wordt er opgemerkt “daar zouden we eens naar kunnen kijken”.

Het gaat erom dat (verbeter) kansen gesignaleerd en overwogen worden. Daarna pas kan beoordeeld worden of het van meerwaarde is om de verbeterkans in een verbetermaatregel.

Dit maakt deel uit van Kwaliteit managen, het werken aan continue kwaliteitsverbetering. Het is aan onszelf om handen en voeten te geven aan de verbeteringen die gesignaleerd worden. Feit is dat er binnen veel organisaties nog volop winst te behalen is in efficiëntie en effectiviteit.

Het komt de sfeer ten goede als het voordragen van verbeterkansen actief wordt aangemoedigd door een leidinggevende. De initiatiefnemer ziet dat er vorm gegeven wordt aan zijn of haar idee. Dus waarom zouden we van verbeter-management geen standaard maken?

Verbetermanagement draait om het sturen op continue kwaliteitsverbetering.

Wij helpen u graag de vruchten te plukken van een cultuur waarin input en verbetering als principe wordt omarmt.