Natuurlijk is winst gekoppeld aan slim ondernemen.  Wees dus slim genoeg! Er zijn voortdurend nieuwe ontwikkelingen, technieken, methodieken en tools die voor jouw bedrijf van waarde zouden kunnen zijn. Maar het is wel zo handig om er eerst zeker van te zijn dat de basis binnen de bedrijfsvoering geborgd is.

De winst van nu is geen garantie voor de toekomst

Ben je nog zeker van je toekomstbestendigheid? Winst van nu is geen garantie voor de toekomst. Je kunt op elk moment ingehaald worden door ontwikkelingen om je heen. Ik kom het bij bedrijven regelmatig tegen, onvoldoende aandacht voor nieuwe ontwikkelingen en de concurrentiepositie. Weinig zorg voor strategie, planning, evaluatie en zicht op de risico’s.

Gebruik je kansen en elimineer je risico’s. Dus (her)ken je risico’s en stimuleer de innovatieve voorstellen. Er is altijd nog winst te behalen met het verhogen van de efficiëntie en de effectiviteit. En zorg voor de juiste indicatoren om (bij) te sturen?

Blokker reed te lang door met rode lampjes!

In de jaren 50 van de vorige eeuw bedacht W.E. Deming de kwaliteitscyclus, PDCA of Deming cirkel. Ik begin hierover omdat het zo’n simpel maar doeltreffend model is. Plan-Do-Check-Act. Natuurlijk hebben we hier eerder van gehoord. Maar komt het in de praktijk tot uiting.

Het Plan

Jij bepaalt natuurlijk zelf welke planning je nodig hebt. Planning is de routekaart, de beheersing van je bedrijfsvoering. Planning geeft zicht op de route, op wat er nodig is en op je ambities. Beoordeel je plan op de risico’s die uitvoering met zich mee kan brengen. Maar voor je aan het plan begint; het gaat er vooral om wat je met dat plan van plan bent. Toch?!

Doen

Het doen is een prachtige fase. Uitvoeren, productie draaien, tastbare resultaten boeken en winst binnen halen. Dat is voor veel bedrijven de dagelijkse realiteit, een te grote focus op de uitvoering, op het doen. Zonder planning aan de slag gaan en zonder evaluatie doorgaan. Het kan in sommige gevallen handig zijn Trial and error. Ofwel uitproberen, gissen en missen. Goed als er bewust gezocht wordt naar vernieuwing , met een evaluatie achteraf!

Check

“Sorry maar daar heb ik geen tijd voor”. Herkenbaar? In veel gevallen betekent dit dat er geen tijd genomen wordt om even stil te staan en te evalueren. Het zijn echt niet alleen de grote jongens, zoals Kodak, Nokia, V&D of onze Free Record Shop die beter tijdig hadden kunnen evalueren. Ook kleinere ondernemingen lopen grote risico’s door te lang te blijven varen op hoe goed het gaat. Evalueren is een basisactiviteit voor de gezonde onderneming!

Act

Act, ofwel handel. Met het opvolgen van verbeterkansen wordt winst behaald. Wat heb je ontdekt bij de evaluatie? Waar moeten zaken aangepast, verbeterd of vernieuwd worden? Voer de preventieve acties uit, zodat tekortkomingen niet opnieuw voorkomen?  Het uitstellen van benodigde acties is niet enkel een risico maar ook pure verspilling.

De PDCA of kwaliteitscyclus is feitelijk de basis-tool voor de ondernemer.

Neem contact op voor support, zodat kwaliteit deel maakt van de bedrijfscultuur en van de dagelijkse bedrijfsvoering. Zodat je bedrijf sterk staat. Voortdurend werkt aan verbetering en de continuïteit gewaarborgd blijft.